Vraag hier je digital signage demo aan. Dit kan zowel live als online doorgaan.

Lees meer
Steden gemeenten digital signage

Waarom digital signage de sleutel is tot een betere stadsbeleving in Vlaanderen

Digital signage speelt een steeds belangrijkere rol in het stedelijk landschap van Vlaanderen. Bij Digitopia geloven we in de kracht van digitale schermen om de stedelijke omgeving te verrijken en te moderniseren. Of het nu gaat om het verbeteren van de mobiliteit, het versterken van de communicatie met burgers of het ondersteunen van toerisme en lokale handel: digital signage is een essentieel onderdeel van slimme steden.

Real-time informatie

In een tijd waarin steden en gemeenten zich willen positioneren als moderne, slimme omgevingen, biedt digital signage een directe en effectieve manier om met burgers en bezoekers te communiceren. Schermen op strategische locaties zoals pleinen, winkelstraten, stations en stadhuizen maken het mogelijk om real-time informatie te delen zoals verkeersupdates, evenementen, weersvoorspellingen en veiligheidswaarschuwingen. In plaats van statische posters of borden die regelmatig moeten worden vervangen, kunnen digitale schermen snel worden aangepast aan veranderende omstandigheden.

Verkeersmanagement en mobiliteit

Digital signage speelt ook een cruciale rol in het verbeteren van de mobiliteit en het verkeersmanagement in steden. In drukke stedelijke omgevingen kan verkeersinformatie in real-time worden weergegeven op digitale schermen langs de weg of bij kruispunten. Dit helpt bestuurders om snel beslissingen te nemen zoals het kiezen van alternatieve routes of het vinden van beschikbare parkeerplaatsen en laadpalen. In steden zoals Antwerpen en Gent, waar mobiliteit en verkeersdrukte grote uitdagingen vormen, kan digital signage bijdragen aan een betere doorstroming en het verminderen van congestie. Dit verlaagt ook de uitstoot van voertuigen, wat aansluit bij de duurzame doelen van veel Vlaamse steden.

Ondersteuning van toerisme en lokale economie

Voor veel Vlaamse steden en gemeenten speelt toerisme een belangrijke rol in de lokale economie. Digital signage kan toeristen op een dynamische en aantrekkelijke manier informeren over bezienswaardigheden, wandelroutes, restaurants en evenementen. Dit bevordert niet alleen een positieve bezoekerservaring, maar stimuleert ook de lokale economie door bezoekers te motiveren om langer te blijven en meer uit te geven. Ook voor lokale handelaars biedt digital signage kansen. Steden kunnen lokale bedrijven ondersteunen door advertenties en promoties te tonen op digitale schermen.

Verbeteren van veiligheid en burgerparticipatie

Digital signage kan ook worden ingezet om de veiligheid in steden te verbeteren. Schermen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om noodwaarschuwingen en veiligheidsinstructies te communiceren in geval van een evacuatie of andere noodsituatie. Dit directe communicatiemiddel kan van levensbelang zijn bij het beheren van noodsituaties. Daarnaast biedt digital signage een platform voor burgerparticipatie. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld enquêtes of polls tonen om feedback te verzamelen van burgers over stedelijke plannen of initiatieven. Dit zorgt voor een interactieve en betrokken gemeenschap, wat cruciaal is voor het bouwen van steden die echt aansluiten bij de behoeften van hun inwoners.

Milieuvoordelen en duurzaamheid

Een ander belangrijk aspect van digital signage is de bijdrage aan duurzaamheid. Traditionele printmaterialen zoals posters en banners vereisen regelmatig onderhoud en vervanging, met meer afval en grotere milieubelasting tot gevolg. Digitale schermen zijn daarentegen herbruikbaar en kunnen continu worden bijgewerkt zonder extra materiaalverbruik. Bovendien kunnen slimme digital signage-oplossingen worden gekoppeld aan sensoren en andere IoT-toepassingen om energieverbruik te optimaliseren. Schermen kunnen bijvoorbeeld automatisch uitschakelen wanneer er niemand in de buurt is en draagt bijgevolg mee aan een lagere ecologische voetafdruk.

Lokale besturen en publieke laadinfrastructuur

Het tonen van laadpaal informatie op stadsdisplays verbetert de gebruikerservaring van EV-bestuurders, optimaliseert de benutting van laadinfrastructuur, vermindert verkeersopstoppingen en bevordert duurzame stedelijke mobiliteit. Deze integratie maakt steden slimmer en verbindt bewoners met cruciale real-time informatie, wat bijdraagt aan een efficiënter en milieuvriendelijker stedelijk leven.

Wat brengt de toekomst voor Vlaanderen?

Bij Digitopia zien we dat steeds meer Vlaamse lokale en bovenlokale besturen de waarde van digital signage erkennen als een belangrijk onderdeel van hun stedelijke infrastructuur. Door de integratie van digitale schermen in het stedelijk weefsel, kunnen gemeenten niet alleen efficiënter communiceren, maar ook bijdragen aan een levendigere, veiligere en duurzamere stedelijke omgeving. De toekomst van digital signage in Vlaanderen ziet er veelbelovend uit. Door continu in te zetten op innovatie en maatwerkoplossingen, blijven wij als Digitopia steden en gemeenten ondersteunen bij hun transitie naar slimme, verbonden en toekomstgerichte stedelijke zones.

Waarom wij een goede partner zijn voor je stad of gemeente

Digital signage is niet zomaar een technologie. Het is een strategische investering in de toekomst van de stedelijke omgeving. Bij Digitopia zijn we toegewijd aan het creëren van innovatieve en toekomstgerichte digital signage-oplossingen die perfect aansluiten bij de ambities van Vlaamse steden en gemeenten. Met onze uitgebreide expertise, maatwerkoplossingen en focus op duurzaamheid zijn wij de ideale partner voor elke stad of gemeente die slim en efficiënt wil communiceren en transformeren. Kies voor Digitopia en zet de stap naar de stad van morgen.

Heb je digital signage vragen? Op zoek naar frisse content of interactieve ervaringen?

We hebben aantrekkelijke prijzen omdat we onze eigen digital signage software ontwikkelen. Ook de plaatsing van beeldschermen nemen wij volledig voor onze rekening.

Lees meer over digital signage