Het startschot op de digital signage schermen van Brasschaat
BE-Alert wordt vandaag in vijftien Belgische steden en gemeenten gekoppeld met digitale informatieborden. De bedoeling is dat steeds meer mensen de noodberichten van BE-Alert kunnen zien. De Digitopia software garandeert een eenvoudige en betrouwbare wisselwerking om calamiteiten door te pushen naar de bevolking. De dagelijkse scherminformatie verandert onmiddellijk en automatisch in geval van crisissituaties.
Het Pukkelpop effect
Jan Jambon: “Iedereen herinnert zich nog wel Pukkelpop 2011. Het noodweer zorgde ervoor dat een grote tent instortte en een grote paniek teweegbracht bij de vele aanwezigen. Iedereen wou meteen beginnen sms-en en bellen en daardoor raakte het systeem overbelast. Maar ook de diensten van de veiligheid konden niet communiceren.
Er werd toen naar een oplossing gezocht en die vond met in Nederland. Het BE-Alert-systeem trad in voege. Via sms of email kon een burgemeester, gouverneur of minister van Binnenlandse Zaken de geregistreerde burgers op de hoogte brengen van een noodsituatie. In Brasschaat zijn er intussen 4511 inwoners op het systeem geregistreerd.”
Een massa digitale schermen komt plots in aanmerking
Digitopia Group, die het systeem beheert, zorgde nu voor een uitbreiding van het systeem. Jan Bussels: De gemeente Brasschaat telt 25 infoborden die nu on hold kunnen worden gezet om de noodberichten te tonen. Als er zich een ramp voordoet op de grens tussen twee gemeenten, dan kunnen beide gemeenten de berichten bekend maken.
Gratis dienst, veiligheid primeert boven alles
In totaal zijn er in Vlaanderen een massa digitale schermen die wij beheren. Daar kunnen nu al die noodberichten op komen. Deze dienst is gratis. Op termijn kan dit systeem nog worden uitgebreid naar de retail en de bedrijven. Het systeem is zeer eenvoudig te bedienen. Met één druk op de knop kan een burgemeester, gouverneur of minister van Binnenlandse Zaken nu een massa mensen bereiken, voegt Jan Bussels er nog aan toe.